Ministar Stefanović u Centru u Nišu / Foto: FoNet/MUP

Moskva demantuje da je centar u Nišu špijunski

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je juče kao apsurdne optužbe američkih zvaničnika da je ruski humanitarni centar u Nišu špijunski centar.

“Čuju se savršeno neshvatljive, apsurdne i  izmišljene optužbe u duhu najgorih tradicija hladnog rata, da je maltene reč o špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koji bi navodno mogao da predstavlja opasnost po američki kontigent na Kosovu”, rekla je Zaharova. Po njenim rečima, centar je zajedno sa Srbijom od samog početka zamišljen kao humanitarna misija, orijentisana na rad na Balkanu. Ona je navela da je ambasador SAD u Beogradu više puta pozivan da poseti Centar u Nišu, ali da ni on ni saradnici Ambasade nijednom nisu iskoristili taj poziv. Inače, pre nekoliko dana, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji izjavio je da da je zabrinut zbog ruskog centra u Nišu, jer bi mogao postati “špijunski centar” ili nešto slično ako bi dobio specijalni diplomatski status, dodajući da su SAD prenele vlastima u Beogradu da je važno da Srbija ima punu kontrolu nad svojom teritorijom.

Ruska agencija TASS navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. juna izjavio da će odluku o centru doneti on lično, i da nije zainteresovan za mišljenje SAD o njemu. TASS podseća i da je Rusko-srpski humanitarni centar uspostavljen sporazumom između vlada Rusije i Srbije 25. aprila 2012, a da je zakonska osnova za to humanitarani sporazum dve vlade o saradnji u odgovoru na vanredne situacije potpisan 20. oktobra 2009. godine.