Dejan Ilić / Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Grobar je bio bolji

Govoreći  kako smo “znali da ćemo zažaliti za bivšim predsednikom”, urednik izdavačke kuće “Fabrika knjiga i časopisa “Reč” Dejan Ilić osvrnuo se na nedavno “iznenađenje” koje su pripadnici omladine SNS-a hteli da prirede novom predsedniku države Aleksandru Vučiću.

“Iz saopštenja Pres službe predsednika izostalo je objašnjenje za spontano okupljanje. Kao što nije objašnjeno ni zašto se tu našao ministar policije Nebojša Stefanović. Za Nikolu Selakovića, koji je takođe bio tamo, jasno je – došao čovek na posao. Dok je Stefanović izostao s posla – da bi iznenadio i pozdravio predsednika, kao i drugi omladinci.
(…)
Rečito je prisustvo ministra Stefanovića. I on je počeo kao omladinac koji, u živim programima, iznenađuje i pozdravlja svog šefa. Pa je završio kao ministar. Sa njim, ovaj grupni portret s predsednikom dobija nove konotacije. Recimo, predsednika ne bi mogla da pozdrave deca koja se dualno obrazuju. Za razliku od omladinaca is SNS-a, dualni đaci moraju da požure na svoja radna mesta. Tako se Srbija deli duž još jedne linije: na partijske i nepartijske omladince. Partijski omladinci pozdravljaju predsednika, a nepartijski pohađaju dualne škole.

Jasne su i perspektive: đaci iz Stefanovićeve škole ulizištva mogu da se nadaju ministarskim mestima; deca iz dualnih škola nemaju čemu da se nadaju.

(Peščanik, 15.06.2017. godine)