Moskva / Foto: Pixabay.com

Uhapšen ruski opozicionar i hiljadu demonstranata

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni i gotovo hiljadu njegovih pristalica privedeno je juče tokom demonstracija održanih širom Rusije protiv korupcije elita.

Hiljade Rusa izašlo je na ulice u desetak gradova, uključujući i Moskvu, gde su u blizini Kremlja snage bezbednosti u opremi za razbijanje demonstracija pokušavale da potisnu masu, čak i palicama. Nevladina organzacija “OVD-Info” saopštila je da je najmanje 600 ljudi privedeno u Moskvi i 300 u Sankt Peterburgu, dodajući da se radi o prvim podacima. Ranije je ta organizacija objavila preko Tvitera da je bilo brojnih hapšenja u gradovima širom Rusije, od Vladivostoka na istoku do Kalinjingrada na zapadu, Norilska na severu do Sočija na jugu. Demonstranti su, između ostalog, uzvikivali “Rusija bez Putina” i “Sloboda za Navaljnog”.

Inače, Navaljni je uhapšen juče čim je izašao iz kuće, a prema rečima njegovog advokata, preti mu 30 dana pritvora zbog kršenja propisa o organizaciji demonstracija. Navaljni, čiji filmovi koje je širio preko društvenih mreža osuđuju korupciju zvaničnika i oligarha, pozvao je na demonstracije širom zemlje, na jučerašnjio državni praznik, dan kada je Rusija postala samostalna 1990. godine. Navaljni je organizovao i velike demonstracije 26. marta kada su na ulice izašle desetine hiljada ljudi. Tada je policija privela više od 1.000 demonstranata, među kojima i Navaljnog koji je proveo 15 dana u pritvoru.