Foto: FoNet/BeoInfo

Siniša Mali: Požar na deponiji nije strašan

Ako je suditi po rečima nadležnih iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd (GZZJZ) i gradonačelnika Siniše Malog, Beograđani nemaju razloga da brinu zbog požara na deponiji u Vinči koji gori još od 18. maja.

U nedelju 11. juna, GZZJZ je saopštio da „nije konstatovano prekoračenje koncentracije osnovnih zagadjujućih materija“ – kako u nedelju, tako i u prethodna 72 časa.

I gradonačelnik Siniša Mali je u nedelju izjavio da požar na deponiji u Vinči „jeste problem, ali nije toliki kako se predstavlja u sredstvima javnog informisanja – te stvari se dešavaju, ne postoji otvoreni plamen na deponiji, postoji samo žar i peskom i zemljom sad to pokrivamo.“

Međutim, u petak, 9. juna, dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu prof. dr Ivan Gržetić je na RTS-u izjavio da požar nije bezazlen po zdravlje ljudi. „Moram da priznam da su ti materijali koji se oslobađaju i isparavaju zajedno sa tim toplim gasovima koji izbijaju iz deponije ponekad i vrlo opasni po ljudsko zdravlje. Naša nesreća je što se unutar tih gasova nalaze brojne kancerogene i supstance opasne po ljudsko zdravlje kao što su polihlorovani dibenzoflurani ili dibenzodiokisini, odnosno to mogu da budu polihloridina i aromatična jedinjenja“, rekao je Gržetić, napominjući da bi požar mogao „još dugo da traje“.

U subotu je GZZJZ saopštio da „do sada preduzete mere za suzbijanje dima sa deponije Vinča nisu dale rezultate koji bi uticali na poboljšanje kvaliteta vazduha na pojedinim lokacijama“, a u nedelju su ponovili preporuku da osetljive grupe građana „smanje boravak na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnog mirisa.“