Doha, Katar / Foto: Pixabay.com

Tramp podržao uvođenje sankcija Kataru

Šef diplomatije Katara pozvao je juče na dijalog arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s njegovom državom, uveravajući da će veze Katara sa SAD ostati čvrste.

Manje od 24 sata od odluke Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Egipta i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom i da ga izoluju ekonomski, finansijski i saobraćajno, Muhamed bin Abdul Rahman je pozvao te zemlje na “otvoren i iskren dijalog” o rešavanju krize. Te zemlje su u ponedeljak saopštile da će povući svoje diplomate iz Katara i  proterati katarske diplomate sa svoje teritorije, zbog podrške te zemlje islamičkim grupama i odnosa s Iranom.  Predsednik SAD Donald Tramp podržao je juče uvođenje sankcija Kataru i ocenio da bi to mogo da bude “početak kraja strahota terorizma”, dok je, prethodno, američki državni sekretar Reks Tilerson izrazio očekivanje da sankcije neće uticati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u Kataru imaju stacioniranih oko 10.000 vojnika i sedište centralne komande za Bliski istok. Katar je u nekoliko navrata demantovao da podržava ekstremističke grupe u regionu. Katarska televizija “Al Džazira” ističe da je uzrok katarska podrška Palestini. “Palestinski problem i podrška otporu, kao prirodnom pravu za suprotstavljanje izraelskoj agresiji, jedno je od pitanja koje karakteriše katarsku spoljnu politiku. Zbog ovog pitanja je Katar stavljen pod ogroman pritisak da zaustavi svoju podršku palestinskom otporu, pogotovo u Gazi”, navodi se. A predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, blizak saveznik Katara, saopštio je da je preduzeo “diplomatske napore” za rešavanje novonastale krize. “Erdogan je uložio diplomatske napore u rešavanje spora između prijatelja i braće, u duhu svetog meseca Ramazana”, izjavio je portparol Predsedništva Turske Ibrahim Kalim.