Patrijarh Irinej / Foto: FoNet/Filip Stevanović

Kazne u crkvi zbog odbrane Darvina

Grupa profesora i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) u Beogradu kažnjena je zbog potpisivanja javnog apela povodom rasprave koju je izazvala peticija za reviziju Darvinove teorije evolucije u školama.

Kako pišu “Večernje novosti”, odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije. Iako odluka nije objavljena, prema saznanjima “Novosti”, ona se odnosi na deo profesora i asistenata koji su, osim katedri na fakultetu, kao sveštenici imali i službu u parohijama. Kako saznaje Tanjug, patrijarh je zabranio profesorima i asistentima PBF sve buduće javne istupe bez njegovog ličnog odobrenja.

Podsetimo, grupa nastavnika i saradnika PBF ocenila je povodom peticije grupe građana za reviziju izučavanja teorije evolucije da u programu nastave biologije, na svim obrazovnim nivoima, ne postoji ništa što bi trenutno moglo da zameni teoriju evolucije. U Stavu o teoriji evolucije, koji je potpisalo 12 teologa, podseća se da “nijedna od institucija kojima je pomenuta peticija upućena nema nadležnost da zadire u ma koju naučnu oblast i vrši ‘reviziju’ onoga što se unutar nje ima smatrati za naučnu teoriju i kao takvo biti izučavano i predavano đacima i studentima”.