Vučić na poslednjoj sednici Vlade / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Vučić sutra polaže zakletvu, protest na Trgu republike

Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu sutra u podne na svečanoj ceremoniji u Domu Narodne skupštine, pišu “Večernje novosti”.

A Saša Janković, lider “Pokreta slobodnih građana” izjavio je da će se kada Vučić bude položio zakletvu za predsednika Srbije, desiti “poslednji čin uvođenja diktature i otimanja države Srbije” i pozvao je na protest. “Pozivam sve građane i građanke, sve organizacije, sve sindikate i sve političke stranke, sve kojima su sloboda i demokratija iznad svega da izađemo u naše gradove, a u Beogradu na Trg Republike u 18 sati i kažemo ne. Vreme je da kažemo i moramo da kažemo ne, da ostane zabeleženo da su neki ljudi bili protiv uvođenja diktature kroz lažno krunisanje lažnog cara”, kazao je Janković. Organizacija “Protiv diktature” najavila je da će danas i sutra od 10 sati ispred Doma Narodne skupštine održati mirne proteste, a Demokratska stranka saopštila je da se pridružuje njihovom pozivu.

Vučić će, kako pišu “Večernje novosti”, zakletvu položiti nad posebnim primerkom Ustava Srbije, koji je napravljen za tu priliku i na kojem će zakletve polagati budući predsednici. Ispod tog primerka Ustava na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja, a
planirano je da dosadašnji predsednik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat, posebnu zastavu (standartu) predsednika Republike. Inače, Vučić je, nakon poslednje sednice Vlade kojom je predsedavao, najavio da će danas podneti izveštaj o radu izvršne vlasti i kazati šta smatra da su njeni zadaci u narednom periodu. On je svim ministrima poklonio po knjigu.