Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Lazanski o Makedoniji po željama BIA

Prema pisanju portala KRIK, makedonska tajna policija je, prisluškujući pripadnika srpske Bezbednosno informativne agencije (BIA) Gorana Živaljevića i poslanika Demokratske partije Srba Ivana Stoilkovića, otkrila da je poslanik vladajuće SNS i vojni komentator Miroslav Lazanski u „Politici“, „Informeru“ i na RTRS-u sprovodio prorusku i pro-VMRO propagandu.

Kako piše KRIK, u martu ove godine Lazanski je boravio u Skoplju, gde su ga Ivan Stoilković i Goran Živaljević upućivali u to šta treba da napiše u svojoj kolumni u „Politici“ o stanju u Makedoniji.

U pomenutoj kolumni pod nazivom „Ne damo Makedoniju“, Lazanski je osporavao pravo Zoranu Zaevu da napravi većinu sa predstavnicima Albanaca.

„Kada gospođa Federika Mogerini, inače nekadašnja pripadnica komunističke omladine Italije, kaže ovde u Skoplju ’da se moraju poštovati rezultati izbora i izborna kombinatorika kakva god ona bila’, možda je treba podsetiti da je i Hitler došao na vlast putem legitimnih izbora“, napisao je Lazanski.

Kako piše KRIK, makedonska obaveštajna služba tvrdi da je Lazanski „doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije“, odnosno da se promovišu ruska politika i lider VMRO Gruevski, i bori protiv ulaska Makedonije u NATO.

Lazanski je za KRIK rekao da je u Makedoniji bio isključivo kao novinar „Politike“.

Da podsetimo, Goran Živaljević je snimljen u makedonskom parlamentu Sobranji u noći kada su u njega upale pristalice VMRO i tom prilikom povredile Zorana Zaeva i druge poslanike. Ambasadorka Srbije u Makedoniji bila je pozvana u makedonsko ministarstvo spoljnih poslova da objasni šta je Živaljević radio te noći u Sobranju, ali nije davala izjave nakon te posete.