Muftija Mustafa Jusufspahić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Srušena nelegalno podignuta džamija u Zemun Polju

Opština Zemun potvrdila je da je u toku noći srušen bespravno podignuti objekat Islamske zajednice Srbije u naselju Zemun Polje.

Kako je izvestila TV N1, akcija rušenja počela je u petak posle ponoći, kada su jake policijske snage i žandarmerija blokirale naselje i bile raspoređene u tri prstena bezbednosti. Meštani ističu da akciju rušenja smatraju nelegalnom i ne isključuju mogućnost protesta u narednim danima, a juče popodne održali su verski obred ispred ruševina. Inače, rušenje džamije u Zemun Polju bilo je planirano za četvrtak, ali se tada okupio veliki broj građana koji su sprečili rušenje. U noćnoj akciji srušen je sprat i potkrovlje na ovom objektu koji je počeo da se gradi 2014. godine. Kao razlog zbog kojeg je doneta odluka o rušenju, opština Zemun ističe to da je reč o objektu na kojem su radovi obavljani bez dozvole i nakon što je građevinska inspekcija više puta zatvarala gradilište i podnosila krivične prijave. A iz Ministarstva građevinarstva saopšteno je da “nelegalna gradnja u Srbiji mora da bude zaustavljena jer zakon važi podjednako za sve građane i institucije”.

Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić izjavio je za Insajder.net da je za objekat podnet zahtev za legalizaciju, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih. On je ponovio da za 45 godina koliko živi u Beogradu, Islamska zajednica nikada nije dobila nijednu dozvolu za gradnju verskog objekta. Muftija smatra indikativnim to što nelegalno izgrađena zgrada univerziteta Muamera Zukorlića koji je poslanik u Skupštini Srbije, a koja se nalazi u samom centru Novog Pazara ima zaštitu države.