Foto: Pixabay.com

MSP Makedonije zabrinuto zbog slučaja Živaljević

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije prenelo je juče ambasadorki Srbije u Skoplju Dušanki Divjak-Tomić “nezadovoljstvo i zabrinutost zbog neovlašćenog prisustva srpskog diplomate u Makedoniji u Sobranju tokom nasilnih događaja 27. aprila i zatražilo detaljno objašnjenje razloga i okolnosti”.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je “u razgovoru istaknuto da takve aktivnosti diplomate ne doprinose jačanju međusobnog poverenja i unapređenja dobrosusedskih odnosa i saradnje za koje se obe zemlje zalažu”. Takođe je, dodaje se, izraženo očekivanje da će u međusobnoj komunikaciji nadležni organi dve države razjasniti i utvrditi sve okolnosti ovog slučaja i da će u skladu s tim biti preduzete odgovarajuće mere u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Navodi se i da je ambasadorka Srbije potvrdila zalaganje za dalji razvoj i unapređenje saradnje i doborosusedstva dve zemlje.

Podsetimo, Goran Živaljević, oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, bio je 27. aprila u Sobranju kada su u zgradu upale pristalice VMRO DPMNE nezadovoljne time što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsednika parlamenta. On je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je u Sobranju bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.