Slaviša Lekić, predsednik NUNS / Foto: FoNet, Imre Szabo

NUNS i NDNV: Novi Sad iz budžeta plaća režimska glasila

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NUNS) optužili su juče gradske vlasti u Novom Sadu da treću godinu zaredom “na sramotan i skandalozan” način krše Zakon o javnom informisanju.

Kako se navodi u saopštenju,  oni „ismejavaju” konkursno sufinansiranje medija, tako što novac za projekte dodeljuju “režimskim glasilima”, među kojima su i oni koji kontinuirano i sistematski krše novinarski kodeks. “Manje-više ista ‘stručna’ komisija, sastavljena od predstavnika nereprezentativnih i režimskih udruženja, sprovodi očigledno negde unapred donesenu političku odluku o nagrađivanju poslušnih glasila, a ove godine otišli su i korak dalje u sramoćenju Novog Sada i njegovih građana, i novac dodelili Informeru (milion dinara) i Srpskom telegrafu (900.000)”, ističu ova udruženja.

NUNS i NDNV podsećaju da je jedan od najvažnijih kriterijuma za dodelu sredstava za medijske projekte od javnog interesa upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije, a „Informer“ i „Srpski telegraf“ su, prema istraživanju Saveta za štampu, rekorderi u kršenju Kodeksa. NUNS i NDNV su najavili da će razmotriti mogućnost podizanja krivičnih prijava protiv njih, a dodaju da Novi Sad nije izuzetak kada je u pitanju kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima.