Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poništen tender za KC Niš

Republička komisija za zaštitu prava ponuđača poništila je tender za medicinsku opremu namenjenu Kliničkom centru, pišu Južne vesti. Prema njihovim navodima, tender Ministarstva zdravlja, vredan skoro dve milijarde dinara (17 miliona evra), Komisija je poništila zato što je „tekst tendera pisan tako da je njme ograničena konkurentnost ponuđača“.

Naime, Komisija je utvrdila da je Ministarstvo napravilo takav tender da svu opremu – od najjednostavnije do najsavremenije – mora da isporuči ista firma, što „nije mogla da ispuni nijedna firma iz Srbije“.

Kako piše portal Južnih vesti, ugovor o nabavci opreme je sklopljen pre odluke Komisije, pa je deo opreme već ugrađena u KC Niš, a građanski nadzornik koji je kontrolisao ovu javnu nabavku je izjavila da je Ministarstvo dužno da poništi tender, da raskine ugovor sa kineskom kompanijom China Sinopharm International Corporation, da vrati svu robu isporučenu u KC Niš, ali i da plati pola miliona dinara nadoknade šabačkoj firmi Medicom, koja je uputila žalbu.

Pre nekoliko dana, ministar zdravlja Zlatibor Lončar se požalio da ga „boli glava“ zbog KC Niš, jer nije završen do kraja marta, ali tada nije spominjao da je tender za opremu poništen.

Demokratska stranka Srbije je još početkom godine saopštila da je tender za opremu u KC Niš „namešten za unapred dogovorenog ponuđača“, a da je oprema koja se kupuje „tehnološki zastarela“, i da za savremenom opremom „zaostaje i 15 godina“.