Džulijan Asanž / Foto: FoNet/AP

Švedsko tužilaštvo odustalo od istrage protiv Asanža

Švedsko tužilaštvo saopštilo je juče da odustaje od istrage protiv osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža, zbog navodnog silovanja u Švedskoj pre sedam godina.

Kako se navodi, švedska glavna tužiteljka Marian Ni “odlučila je da ne nastavi istragu”, a to znači da se u Švedskoj protiv Asanža ne vodi više nijedna istraga. “Danas je važna pobeda za mene i sistem ljudskih prava UN, ali to nikako ne može da obriše sedam godina pritvora bez optužnice, dok su moja deca rasla. To je nešto što ne mogu da zaboravim ili oprostim”, rekao je Asanž obraćanju sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu, u kojoj živi od 2012. godine. Advokatica žene koja tvrdi da ju je silovao Asanaž kazala je da je “skandal što osumnjičeni za silovanje može da izbegne suđenje” i da je njena klijentkinja šokirana odlukom švedskog tužilaštva.

Inače, Asanž je rekao da nema nameru da ide u Švedsku iz straha da će biti izručen SAD gde se protiv njega vodi istraga zbog toga što je “Vikiliks” objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata. A britanska policija je saopštila da mu i dalje preti hapšenje u Britaniji, jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen ako izađe iz ambasade Ekvadora.