Ðorđe Ivanov / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Ivanov dao Zaevu mandat za formiranje vlade Makedonije

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov uručio je juče mandat za formiranje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu.

Njih dvojica su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodeljivanje mandata lideru parlamentanre većine.  Zaev je rekao da je Ivanovu dao garancije parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, da će nova vlada štititi i razvijati unitarnost Makedonije. Inače, Ivanov je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsednik parlameneta Talat Džaferi 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Podsetimo, Ivanov je od početka marta odbijao da dodeli mandat Zaevu, tražeći od njega garancije parlamentarne većine za očuvanje unitarnosti Makedonije. “Moji stavovi u vezi s davanjem mandata su ostali nepromenjeni. Potrebne su postizborne reforme, a ne sprovođenje Tiranske platforme”, rekao je nakon razgovora s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. Ipak, taj stav ublažio je nakon sastanka sa visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem, 1. maja u Skoplju, kada je izjavio da su “prepreke premostive i da očekuje od SAD da pomogne da se stvore uslovi da parlamentarna većina dobije mandat”.

A nakon što je Zaev izjavio da je neprijatan način na koji Srbija komentariše događanja u Makedoniji, juče su se oglasili pojedini članovi Vlade Srbije. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da “Zaev svojim izjavama narušava odnose Beograda i Skoplja” i da će “uvrede koje upućuje srpskom rukovodstvu svakako uticati na bilateralne odnose”, dok je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da “odnosi između Srbije i Makedonije nisu loši, ali je loš odnos Zaeva prema Srbiji i njenim građanima”.