Foto: Screenshot knjazevacinfo.rs

Štrajk u knjaževačkoj kompaniji Falc East

Nakon što su radnici kompanije Falc East iz Knjaževca obustavili rad u petak 12. maja, tokom vikenda je iz Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ saopšteno da je „Sloga“ pokrenula proceduru osnivanja sindikata u ovoj kompaniji.

Podsetimo, radnici su obustavili rad nakon što su im italijanski vlasnici umanjili plate za najmanje 5.000 dinara, „što je mnogima spustilo zarade na nivo ispod minimalca“. Ujedno, radnici su se pobunili jer im se ne plaća prekovremen rad, jer im se ne dozvoljava sindikalno organizovanje, a žalili su se i na odnos šefova prema njima.

Radnici su u petak tvrdili, pisao je Danas, da je poslovodstvo odštampalo upozorenja pred otkaz zbog nelegalnog štrajka, i da je ta upozorenja podelilo nekim od zaposlenih.

Kako piše u saopštenju, „Sloga“ se pisanim putem obratila poslovodstvu „sa zahtevom za prijem njenog rukovodstva i sastanak na kome bi se osim informativnog karaktera započete procedure osnivanja sindikata, u duhu socijalnog partnerstva i kroz obostrano uvažavanje i dijalog – predupredili i svi mogući jednostrani i neodmereni potezi, budući da se radnicima preti otkazom zbog iskazanog nezadovoljstva kroz spontanu obustavu rada“.