Direktor EPS Milorad Grčić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

EPS u novom problemu sa očitavanjem brojila

Elektroprivreda Srbije (EPS) otkazala saradnju konzorcijumu sa kojim je imala okvirni sporazum na dve godine i raspisala novi tender za dodelu posla očitavanja brojila.

Kako navode izvori BIRN-a, iako iz EPS-a nema zvanične potvrde, posao očitavanja brojila raskinut je zbog previsoke cene. Ovo je posredno potvrđeno uslovima novog tendera na kome se za isti posao nudi upola manje novca. Konkursnom dokumentacijom, objavljenom 26. aprila, predviđeno je da se potroši 900 miliona dinara tokom godinu dana za očitavanje tri miliona brojila, što iznosi oko 25 dinara po brojilu. U prethodnom poslu za očitavanje 3,5 milona brojila potrošeno je skoro milijardu dinara za šest meseci, a cena očitavanja po jednom brojilu je bila 39,99 dinara. Kako ističe BIRN, time je potvrđeno njihovo istraživanje u kome je otkriveno da EPS duplo skuplje plaća očitavanje brojila u odnosu na višegodišnju praksu.

Podsetimo, u januaru je premijer Vučić rekao da je “primio 104 pisma građana Srbije koji su se žalili na nerealno uvećanje računa za struju” i da su ustanovljene nepravilnosti u radu EPS. Nakon toga je generalni direktor EPS-a Milorad Grčić kazao da će obeštetiti sve one čiji su računi prekomerno uvećani, a potom je  smenio osam direktora i istakao da je pooštrio kontrolu očitavanja i potrošnje. On je naglasio da su radna mesta “čitači brojila” u EPS-u ukinuta 2000. godine i da se od tada na tim poslovima angažuju različite agencije, tvrdeći da sadašnja cena nije veća u odnosu na raniji period.