VOICE: Dramatičan pad gledanosti RTV

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) saopštio je da je, godinu dana nakon smene starog rukovodstva, gledanost gledanost programa Radio-televizije Vojvodine „višestruko manja u odnosu na period kada je program uređivao tim na čelu sa Slobodanom Arežinom“.

Podsetimo, smene na RTV usledile su u maju prošle godine, ubrzo nakon promene pokrajinske vlasti na izborima. Tada je Upravni odbor RTV smenio direktora programa Slobodana Arežinu, navodeći “utvrđeni pad gledanosti” kao jedan od najvažnijih razloga za njegovu smenu.

VOICE navodi da je uporedna analiza gledanosti informativnog programa koju je merila istraživačka agencija AGB Nielsen Media Research na dan održavanja parlamentarnih izbora (24.04.2016) i predsedničkih izbora (02.04.2017) pokazala „drastičan pad gledanosti centralnih, kao i specijalizovanih informativnih emisija Radio-televizije Vojvodine“.

Po tom nalazu, Dnevnik u 17 časova na izborni dan 2017. je pratilo skoro trostruko manje gledalaca nego na dan izbora 2016. godine. Takođe, VOICE navodi da je ukupan broj (RCH) gledalaca specijalizovane emisije posvećene izbornoj noći 2016. gledalo skoro 350 hiljada gledalaca, naspram „gotovo pet puta manje ljudi“ koji su pratili „znatno kraću emisiju posvećenu izboru za predsednika Srbije“.