REM odbacio većinu prigovora

Iako se sa sajta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) može zaključiti da ovo telo nakon 5. aprila nije postupalo po prijavama građana u vezi sa predsedničkim izborima 2. aprila, u odgovoru Insajderu stoji da je od 60 prigovora građana postupak završen u osam slučajeva, i da je svaka od prijava odbačena.

Insajder piše i da je veliki broj prijava odbačen kao nepotpun, ali i da je REM odbacio prijave koje su građani podneli protiv televizije Pink, koja je emitovala prilog sa predizbornog mitinga SNS-a u informativnoj emisiji. Insajder navodi objašnjenje REM-a „da je urednik TV Pink imao pravo da procenjuje koje su vesti od javnog interesa, pa tako i da emituje prilog sa konvencije SNS“.

Kako je agencija Beta javila, pokret Podrži RTV je još 21. aprila saopštio da se njihovih više od 100 pojedinačnih prijava ne nalazi na sajtu REM-a. Tih prijava i dalje nema na sajtu REM-a, a ovaj pokret ih je podneo protiv javnih servisa RTS i RTV.

Uprkos članu 22 Zakona o elektronskim medijima, koji izričito kaže da je obaveza Regulatora da „kontroliše rad pružalaca medijskih usluga i stara se o doslednoj primeni ovog zakona“, a da član 47 istog Zakona kaže pružaoci medijskih usluga moraju da „u toku predizborne kampanje registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbedi zastupljenost bez diskriminacije“, REM se izuzeo od praćenja nacionalnih emitera tokom izborne kampanje, i reagovao samo na pritužbe građana.