Foto: Wikipedia

Peticijom protivu Darvina

Više od 160 osoba – akademika, profesora univerziteta, doktora nauka, lekara specijalista, inženjera, pravnika, ekonomista i drugih profesija – potpisalo je Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije, koja je poslata na adrese Ministarstva prosvete, skupštinskog Odbora za obrazovanje, predsedništva SANU, i Senata Univerziteta  u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Banjaluci.

„Kroz nastavu biologije, teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove. Globalisti i ateisti, koji danas u svetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. (…) Teoriju evolucije treba, u razumnoj meri, izučavati kao hipotezu, ono što ona jeste, sa svim podacima koji bi joj mogli ići u prilog, kao i svim podacima koji je osporavaju. (…) Za sada postoje dva shvatanja o nastanku života i čoveka (biblijski i evolucionistički). Nijedno od njih nije naučno dokazano“, piše između ostalog u Peticiji.

Predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić izjavio je da je „njegova obaveza da tu inicijativu stavi na dnevni red sednice“, dok su drugi narodni poslanici izrazili svoje negodovanje.

Član odbora Žarko Korać izjavio je da nije nužno da se svaka inicijativa stavlja na dnevni red, i dodao da ovaj apel „odgovara iranskoj teokratiji a ne modernoj državi“, te da je „naučno potpuno besmislen“.

Poslanik pokreta Dosta je bilo i bivši šef Katedre za biohemiju na beogradskom Univerzitetu Ratko Jankov rekao je da je ova inicijativa jednaka raspravi o tome da li je Zemlja ravna ploča, a jedna od potpisnica Peticije je i bivša ministarka prosvete Ljiljana Čolić, koja je ostala upamćena upravo po tome što je htela da ukine teoriju evolucije u nastavnom programu.