Foto: FoNet, Božidar Petrović

Irex: Srbiji niska ocena za održivost medija

Indeks održivosti medija u Srbiji u 2017.godini, na skali od nula do četiri, iznosi 1,78, navodi se u globalnom izveštaju organizacije “Irex”.

Ukupna ocena je izrađena na osnovu sagledavanja pet kriterijuma: slobode govora, profesionalnog novinarstva, pluralizma vesti, poslovanja i institucija podrške. Kako se ističe, Srbija minimalno ispunjava ciljeve održivosti medija, dok su delovi zakonodavne i izvršne vlasti protiv sistema slobode medija. Srbija, koja je u grupi “Neodrživi mešoviti sistem”, za slobodu govora dobila je ocenu 1,77, dok je po kriterijumu profesionalnog novinarstva ocenjena sa 1,25. Prema izveštaju “Irex”, posledice kolapsa medijskog sektora u Srbiji najvidljivije su u oblasti profesionalizma i kvaliteta medijskog sadržaja.

Za pluralizam vesti Srbija je dobila ocenu 1,90, pri čemu “Irex” navodi da građani imaju pristup stranim medijima, kao i da postoje dve nezavisne novinske agencije i slobodni internet portali. U oblasti poslovanja Srbija je dobila ocenu 1,64, usled loših ekonomskih okolnosti sa kojima je suočena većina medija u zemlji. Najveću ocenu pojedinačno gledano Srbija je dobila u oblasti institucija podrške i to 2,35, budući da ima više asocijacija medijskih vlasnika i izdavača, kao i udruženja novinara, što se vidi kao “svetla strana medijskog sistema”. U grupi “Neodrživi mešoviti sistem” su i Azerbejdžan, Rusija, Makedonija, Tadžikistan, Kazahstan i Belorusija. Od suseda sa Srbijom u grupi je još BiH, dok su Hrvatska, Crna Gora i Rumunija, u bolje ocenjenoj grupi “Skoro održiv”.

Inače, upravo juče, na Svetski dan slobode medija, Omladinski radio iz Novog Sada saopštio je da će posle dve i po godine postojanja biti prinuđen da promeni koncept i smanji obim programa, zbog odluke menadžmenta RTV da prepolovi broj angažovanih saradnika na radiju.