Foto: FoNet, Božidar Petrović

Knežević: Uskoro novi direktori javnih preduzeća

Ministar privrede Goran Knežević najavio je juče da će narednih dana biti imenovani direktori nekoliko javnih preduzeća koji su izabrani na konkursu. 

“Direktori prve grupe javnih preduzeća koji su izabrani na konkursu biće imenovani u narednih nekoliko dana ili odmah posle prvomajskih praznika”, rekao je Knežević. Skupština Srbije usvojila je Zakon o javnim preduzećima krajem februara 2016, koji predviđa da se direktori javnih preduzeća biraju na javnom konkursu. Iako su prema tom zakonu profesionalni menadžeri morali biti imenovani najkasnije 4. marta ove godine, od 37 javnih preduzeća u zakonskom roku konkursi su okončani u njih 19, a novi rukovodioci postavljeni u tri.

Inače, ministar privrede Goran Knežević najavio je 22. decembra da će konkurs za direktore javnih preduzeća biti raspisan odmah nakon Nove godine. To je kazao i premijer Aleksandar Vučić na prvoj konferenciji za medije u ovoj godini, ističući da smena direktora kasni “zbog tehničkih problema”. Međutim, Vlada Srbije objavila je konkurse tek 10. marta. A podsetimo, smenu direktora Vučić je obećao i pre više od godinu dana, ali od toga nije bilo ništa: “Premijer Aleksandar Vučić kaže da će svi direktori javnih preduzeća koji dobro rade ostati na tim mestima, a oni koji nisu ispunili očekivanja biće smenjeni. Na opasku voditelja TV Pink da ih onda smeni već na prvoj sednici Vlade, premijer je odgovorio: – Pa, smeniću ih.” (Tanjug, 7. 1. 2016. godine)