Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Hiljade demonstranata na godišnjicu rušenja u Hercegovačkoj

Na sinoćnom protestu “Tragovima fantoma”, koji je organizovala Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” povodom godinu dana od rušenja u Savamali, okupilo se više hiljada građana.  

Njima su se priključili i studenti koji od izbora organizuju “Protest protiv diktature”, a bili su prisutni i predstavnici Vojnog sidikata i Policijskog sindikata Srbije koji su istakli da imaju moralnu odgovornost da budu tu jer je policija stigmatizovana kao saučesnik u tom delu. Među prisutnima bili su i predstavnici Nezavisnog udruženja nezaposlenih Vojvodine, Nezavisnog udruženja prosvetnih radnika Vojvodine, “Podrži RTV”…

Demonstranti su se okupili u Hercegovačkoj ulici, a nakon sat vremena krenuli su u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije, pa Ulicom kneza Miloša do gradske i Skupštine Srbije. Organizatori su poručili da godinu dana protestuju zbog toga što se na tom primeru videlo kako se javni interes stavlja pod privatni. Istakli su da godinu dana od rušenja poručuju da ne odustaju od javnog interesa, odgovornosti i solidarnosti i da istinu o onome što se desilo u Hercegovačkoj  ne zna samo Tužilaštvo. Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” podsetila je da za ovaj slučaj niko nije snosio ni krivičnu ni političku odgovornost, a odavno se traže ostavke gradonačelnika Siniše Malog, predsednika Skupštine Grada Beograda Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i direktora policije Vladimira Rebića. Predstavnik Incijative Luka Knežević istakao je da se protest odvija između Skupštine grada i Doma Narodne skupštine, jer u jednoj sede “kriminalci i njihovi saučesnici”, a u drugoj “ideolozi zločina u Savamali i gorih zločina”. On je pozvao okupljene da se danas u 18 časova pridruže studentima u protestu “Protiv diktature”.