Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Žurka na Terazijama, danas protest u Savamali

Protest “Protiv diktature”, 22. po redu, održan je sinoć u Beogradu, a za danas je najavljen veliki skup u Hercegovačkoj ulici, povodom godišnjice rušenja objekata u Savamali.

Naime, predstavnici studenata koji protestuju u nekoliko gradova širom Srbije saopštili su da će pružiti podršku protestu koji organizuje Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”. Inače, i sinoć su, kao i prethodnih dana, demonstranti  blokirali saobraćaj ispred zgrade Skupštine Srbije odakle su oko 19 časova krenuli u protestnu šetnju. Nakon blokade raskrsnice na Terazijama, demonstranti su došli do zgrade u kojoj se nalazi redakcija lista “Informer”. Nakon pola sata negodovanja, sedenja na betonu, demonstranti su protest završili simboličnom žurkom kod Terazijske česme, gde je posle demonstracija 9. marta 1991. godine bila organizovana višednevna “Plišana revolucija”.

I učesnici protesta “Protiv diktature” u Novom Sadu poručili su da će se pridružiti velikom protestu u Savamali, večeras u 18 časova. Jedan od organizatora Miran Pogačar dodao je da će u Beogradu biti razgovora i o budućnosti aktuelnih protesta. “Postigli smo rezultate, izašli smo na ulice, pokazali smo da nas ima, da se ne plašimo i da nećemo da ćutimo”, rekao je Pogačar. On je ocenio da su lokalni izbori u nekoliko opština Srbije “još jednom pokazali nasilnu prirodu aktuelne vlasti”.