Foto: FoNet/AP

Tači: Ako Kosovo ne uđe u EU, svi Albanci u jednoj državi

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je juče da ukoliko EU “zatvori vrata” Kosovu, “svi Albanci regiona živeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu”.

On je to kazao dan pošto je premijer Albanije Edi Rama izjavio da bi moglo doći do ujedinjenja Kosova i Albanije ukoliko izbledi evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Ne želeći da komentariše tuđe izjave, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da EU nema nikakvu viziju za Kosovo i Zapadni Balkan. On je napomenuo da su građani Kosova koji streme evroatlanskim integracija i multietničkoj državi, frustrirani zbog blokade, kazni i nepravde koja se, kako kaže, čini nad njima u procesu liberalizacije viza.

Inače, EU je prethodno reagovala na izjavu Edija Rame i ocenila da “političko uplitanje narušava učvršćivanje dobrih susedskih odnosa”. Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini, istakla je da “region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, kao što je to nedavno potvrdio Evropski savet”.