Foto: FoNet, Nikola Mladenović

“Protest protiv diktature” u Beogradu bez pauze

Grupa demonstranata “Protesta protiv diktature” ni juče nije odustala od šetnje ulicama Beograda. Oni su po 12. put zaredom demonstrirali, šetajući ovog puta skraćenom rutom, do Trga republike, zgrade RTS-a, da bi se vratili do Narodne skupštine, gde su najavili novi skup za danas.

Pojedini gradovi, kako se ističe, “odmoriće” od protestnih šetnji tokom uskršnjih praznika, odnosno do ponedeljka. Tako se najavljuje da će u Nišu u toku sledeće sedmice u okviru protesta biti organizovana i javna debata, na koju su pozvani građani, sindikati i udruženja kako bi izneli svoje predloge za konačnu „listu lokalnih zahteva“, koja je inače pročitana na 11. protesnom okupljanju. Na toj listi dominiraju antikorupcijski zahtevi, a pre svega stroga kontrola gradskog budžeta, gradskih ustanova i javnih funkcija. Zahteva se ukidanje duplih funkcija i nepotizma, ‘čišćenje’ gradske uprave od fiktivno zaposlenih, uvođenje “prazne stolice” u javnim preduzećima kako bi se kontrolisao njihov rad i transparentnost konkursa za zapošljavanje u javnom sektoru.

Podsetimo, protesti su izazvani nezadovoljstvom građana rezultatima predsedničkih izbora, a građani zahtevaju smenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova RIK, REM, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika RTS i RTV i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks. Vladi je za ispunjenje tih zahteva dat rok do 17. aprila.