Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Zašto policija traži zdravstvene podatke građana?

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je juče da je pokrenuo nadzor nad Ministarstvom unutrašnjih poslova,  jer je jedna policijska uprava od zdravstvene ustanove tražila podatke građana koji se leče po osnovu šifre “F”.

Šabić je istakao da je u aktu policijske uprave navedeno da su podaci potrebni “kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora”. Poverenik je ocenio da je navedena obrada podataka “najblaže rečeno ekstremno problematična” i sa stanovišta svrhe i srazmere, i pogotovo sa stanovišta zakonitosti. “‘F’ dijagnoza obuhvata veliki broj, nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti (Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam…), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije”, naveo je poverenik.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je dao nalog da se sve proveri i da će javnost biti o svemu obaveštena.