Foto: Fonet,Richard Drew

Turci u nedelju o većim ovlašćenjima Erdogana

U Turskoj će u nedelju biti održan ključni referendum o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, čiji bi ishod mogao da preoblikuje politički sistem u zemlji i promeni odnose Turske sa Zapadom, naročito sa EU.

Na referendumu će 55,3 miliona građana glasati o izmeni Ustava, koja predviđa ukidanje mesta premijera u korist predsednika države, čime bi on imao šira ovlašćenja. Protivnici Erdogana smatraju da mu referendum daje autoritarnu moć i optužuju ga da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno posle neuspelog puča 15. jula 2016. godine.

Ankete pokazuju da će građani glasati za ustavne izmene, ali analitičari ocenjuju da rezultat možda neće biti onakav kako Erdogan očekuje. Glavnu nesigurnost predstavljaju glasovi Kurda koji čine petinu stanovništva, kao i nacionalistička desnica čiji lider Devlet Bahčeli podržava ustavne reforme, ali ne i ostali članovi te političke struje. Erdogan je održao nekoliko desetina predizbornih skupova širom zemlje, ponavljajući da oni koji ne budu glasali prihvataju “igre” kurdskih pobunjenika ili Fetulaha Gulena, bivšeg imama koji je optužen da je organizator neuspelog puča.