Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Medijska udruženja osuđuju Martinovićev napad na novinare

Novinarska i medijska udruženja i organizacije najoštrije su osudila postupak šefa poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića, koji je javno prikazao fotografije više građana koji su učestvovali na uličnim protestima, među kojima i novinara Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića i novinarke Antonele Rihe, kao i Luke Višnjića, sina novinarke Olje Bećković.

“Pokušajem da prikaže naše kolege i sugrađane delom nekakve zavere koja navodno stoji iza protesta, i kako tvrde provladini mediji, preti da nasilno sruši ustavni poredak, Martinović im je doslovno iscrtao mete na čelu”, navodi se u saopštenju, koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM) i “Slavko Ćuruvija” fondacija. Oni zahtevaju od poslanika, “naročito onih iz SNS”, da odmah nedvosmisleno osude i oštro sankcionišu Martinovićev napad, a od Tužilaštva da bez odlaganja utvrdi da li u njemu ima elemenata krivičnog dela.

S druge strane, Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je juče da neće dati podršku političkim zahtevima “Protesta protiv diktature” za smenu urednika RTS i RTV, iza kojih su stali NUNS I NDNV. Kako se napominje, UNS se protivi “svakom političkom pritisku na urednike javnih servisa, ali apeluje na kolege da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda u svom radu”. UNS je predložio da se pokrene široka rasprava o predizbornom izveštavanju, uključujući i izmene zakona kojima bi se propisala obaveza izvršne vlasti da četiri nedelje pre izbora ne organizuje događaje koje bi mogla da koristi u svrhu izborne kampanje.