Foto: FoNet,Nenad Ðorđević

“Njujork tajms” i “Politiko”: Ugrožena demokratija u Srbiji

Uticajni mediji “Politiko” i “Njujork Tajms” pisali su juče o Srbiji kao zemlji u kojoj je demokratija u opasnosti, a kao glavne odgovorne za situaciju u društvu imenuju premijera Aleksandra Vučića i SNS .

“Politiko” u tekstu pod nazivom “Evropsko okretanje slepog oka ka Balkanu” navodi da evropski lideri namerno ignorišu probleme u regionu, a posebno u Srbiji. Autor teksta predviđa i da će protesti koji se održavaju u gradovima Srbije dobiti novi zamajac 25. aprila, na godišnjicu rušenja u Hercegovačkoj ulici, ali i da će oni teško dovesti do rušenja vladavine SNS. Ističe se da je EU došla do paradoksa u kome podržava stabilnost na uštrb demokratije.“Onog momenta kada je prednost data stabilnosti u odnosu na demokratiju, balkanske autokrate su postale još snažnije i na njihovu saradnju se može računati sve manje“, navodi Milan Nič, član nemačkog Saveta za spoljna pitanja.

Slične ocene je izneo i “Njujork tajms”, koji piše da je ubedljiva pobeda Vučića Srbiju približila autokratiji i da EU ne sme zatvarati oči pred smanjivanjem slobode medija u Srbiji. Kako se naglašava, evropski lideri koji vide moćnike poput Vučića kao snagu stabilnosti i koji se nadaju da će Vučić ispuniti obećanje da će držati Srbiju na putu ka EU dok uticaj Rusije na Balkanu raste “moraju izbeći iskušenje da gledaju na drugu stranu dok Vučić i njegovi saveznici preuzimaju monopol nad političkim institucijama zemlje i nad medijima”.