Slaviša Lekić, predsednik NUNS / Foto: FoNet, Imre Szabo

NUNS i NDNV: Cinizam Ministarstva u medijskom mraku

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su juče da je u najmanju ruku cinično da Ministarstvo kulture i informisanja optužuje novinarska udruženja da se zalažu za gašenje medija u državi u kojoj, kako smatraju, vlada potpuni medijski mrak.

U zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV to ministarstvo optužuju da snosi ogromnu krivicu za katastrofalno stanje u medijskoj sferi. “NUNS i NDNV ostaju na stanovištu da je jedini smisao vladine uredbe da lokalne samouprave mogu ponovo biti osnivači medija – reetatizacija medija, a o toj nameri svedoči i činjenica da će Tanjug, protivno zakonu, ostati u državnim rukama i nastaviti da deluje kao propagandna mašinerija vlasti”, navodi se u saopštenju. Ocenjeno je da država i dalje želi da bude ključni faktor na medijskom tržištu i da je dokaz za to činjenica da niko ne saopštava šta se dešava s državnim kapitalom u “Politici” i “Večernjim novostima”, kao i ko je partner državi u tim medijima. “Osim ovih pitanja, još nema odgovora ni na to ko su ljudi koji pišu nove medijske zakone i novu Medijsku strategiju i po čijem to nalogu rade”, dodaje se.

Inače, Ministarstvo kulture saopštilo je da je iznenađeno zalaganjem NUNS i NDNV za gašenje medija, nakon što su kritikovali odluku da se lokalnim samoupravama prenesu akcije medija u kojima je privatizacija poništena i nakon što su ocenili da je država tako odustala od medijskih reformi i najavila svoj povratak u medije.