Foto: Priv.rs

“Goša” prodata za 4,2 miliona evra

Slovačka firma “Žos Trnava” prodala je fabriku “Goša” iz Smederevske Palanke kompaniji “Lisnart Holdings” sa sedištem na Kipru za 4,2 miliona evra.

To je skoro dva i po puta više nego što je “Žos Trnava” platila “Gošu” u postupku privatizacije 2007. U kupoprodajnom ugovoru u koji je “Insajder” imao uvid navodi se da “Lisnart Holdings” preuzimaju sve dugove preduzeća. Kupoprodajni ugovor je overen 28. marta, a “Lisnart Holdings” je zvanično postao vlasnik fabrike 3. aprila. Zaposleni u “Goši” tvrde da nemaju kontakt s novim poslodavcem i da je direktor ostao isti, a predsednik sindikata “Nezavisnost” u Goši Ljubomir Savić rekao je za “Insajder” da su novi vlasnici takođe iz Slovačke. Prema poslednjem finansijskom izveštaju, Goša je 2015. poslovala s gubitkom od oko 600 miliona dinara. Ukupna imovina preduzeća je 1,7 milijardi dinara, a gubitak iznad visine kapitala blizu 900 miliona dinara. U ovoj fabrici poslednji novi putnički vagon je napravljen i isporučen Železnicama Srbije 2002, a račun je u blokadi od 2013. zbog duga od oko pet miliona evra.

Inače, direktor “Goše” Ivan Hejmšild napustio je zemlju pošto je 22. marta radnik D.M. izvršio samoubistvo zbog teškog materijalnog stanja. Posle toga usledio je i štrajk zaposlenih koji potražuju dvadesetak plata. Predsednik štrajkačkog odbora “Goše” Milan Vujičić negirao je juče tvrdnju Hejmšilda da je zaposlenima u poslednjih šest godina u proseku isplaćeno 77,5 odsto plata, ističući da mu na ime neisplaćenih zarada poslodavac duguje oko 650.000 dinara, a da mu plata ne prelazi 25.000 dinara.