Grozni, Čečenija / Foto: Pixabay.com

U Čečeniji brutalna kampanja protiv homoseksualaca?

Vlasti u Čečeniji započele su brutalnu kampanju protiv gej populacije, koja je rezultirala hapšenjem više od 100 homoseksualaca, prenosi ruski list “Novaja Gazeta”, kao i izveštaji organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Kako se ističe,  trojica homoseksualaca ubijena su u akciji čečenske policije, dok je ostalih 100 zatvoreno. U tekstu se navodi da se među uhapšenima nalazi veliki broj poznatih televizijskih ličnosti, ali i uticajnih figura iz religijskog sveta. Alvi Karimov, protparol čečenskog lidera Ramzana Kadirova, opisao je izveštaj ruskog lista kao “apsolutnu laž i dezinformaciju”, jer prema njegovom mišljenju “u Čečeniji nema gej populacije”, a da ima “porodica i rođaci bi ih sami poslali na mesto s kojeg nema povratka”. Ipak, Katarina Sokirijanskaja, jedna do direktora ruske Međunarodne krizne grupe, rekla je “Gardijanu” da je u poslednjih 10 dana iz nekoliko različitih izvora dobila zabrinjavajuće informacije o progonu gej osoba u Čečeniji. Ona je dodala da je zbog osetljivosti problema većina informacija dolazila “iz druge ili treće ruke, te da je zato njihova stoprocentna verodostojnost upitna”.

Čečenija je formalno deo Rusije, ali funkcioniše kao kvazi-nezavisna država u kojoj se za sve pita Ramzan Kadirov, jedan od najvernijih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina.