Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Skoro trećina prekršaja zastarela u 2016.

U 2016. više od 35 hiljada predmeta je zastarelo u Prekršajnom sudu u Beogradu, piše N1. Reč je o skoro 30 odsto od ukupnog broja svih predmeta, a kako kažu u tom sudu, najviše za ovaj rezultat su odgovorni građani koji izbegavaju da prime rešenje, i – Pošta.

Pošta uspeva da isporuči samo 25-30 odsto svih dopisa, a na to država Srbija troši oko milion evra godišnje. “Od toga, prostom računicom, shvatimo da se oko 100 miliona dinara baci u vodu. Na primer, zgrada Prekršajnog suda u Ustaničkoj, bivšeg Petog suda, je adaptirana za 200 miliona dinara, imamo velelepan prostor. Znači mi svake godine bacim pola takvog suda u vazduh”, rekao je Aleksandar Ilić, PR Prekršajnog apelacionog suda, za N1.

Nasuprot Pošti, uspešnost dostave sudskih dostavljača ide i do 90 odsto u manjim mestima.

U Prekršajnom apelacionom sudu u Beogradu kažu da do zastarevanja najčešće dolazi jer građani izbegavaju da prime rešenja i presude. Kako kažu, u tome im pomaže činjenica da se dostava vrši najčešće preko pošte i da oni uspevaju da uruče 25 do 30 odsto dopisa. Za to vreme sudski dostavljači u manjim sredinama to uspevaju u skoro 90 odsto slučajeva.

Međutim, kako tvrde u Sindikatu pravosuđa, od 250 hiljada predmeta u radu Prekršajnog suda, polovina je uvek u problemu da će da zastari, jer nema dovoljno sudija i sudskog osoblja.

Podsetimo, poverioci su imali rok do 1. jula 2016. da se izjasne da li će predmete za izvršenje dati izvršiteljima ili ostaviti sudovima. Jedan od najvećih poverilaca, Infostan, odlučio je da svoje predmete ostavi sudovima.