Foto: FoNet, Medija centar Beograd

BCBP: Vlada ograničava pristup dokumentima o pristupanju EU

Vlada Srbije u protekle dve godine nastoji da ograniči pristup dokumentima i informacijama u procesu pristupanja EU i na nezakonit način uređuje pristup informacijama od javnog značaja, rekli su juče predstavnici Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Izvršni direktor BCBP-a Predrag Petrović kazao je da je Vlada Srbije zvanično opredeljena za dijalog s civilnim društvom u procesu pristupanja EU, ali da je 2015. počela da “na haotičan i nezakonit način” ograničava pristup dokumentima i informacijama.

On je rekao da Vlada to čini usvajanjem podzakonskih akata, poput zaključaka, uputstava i uredbi, pod izgovorom da je to zahtev EU, i da tako uređuje materiju u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja. “Zabrinuti smo što se taj trend nastavlja i u 2017, ne samo donošenjem podzakonskih akata, već i pokušajem donošenja podzakonske regulative šireg opsega”, kazao je Petrović i naveo predlog uredbe o naučnim i drugim istraživanjima u oblasti odbrane. Savetnik ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije Jugoslav Milačić odbacio je kao tendenciozne tvrdnje da Vlada ograničava pristup informacijama, ocenivši da one pokazuju da postoji velika doza nerazumevanja. “Svaki sektor, ministarstvo ima podatke koje proglašava da li službenom tajnom ili drugom vrstom tajne. Ne možete očekivati da je pristup informacijama samoposluga. Ja to ne bih mogao ni da razumem, ali ne možete očekivati da ćete nailaziti i na razumevanje bilo kog člana administracije ili organa državne uprave koji blagonaklono gleda na vaše zahteve”, kazao je Milačić.