Aleksej Kišjuhas / Foto: Sajt dnevnog lista "Danas"

Aleksej Kišjuhas: Umoran sam od izbora

Sociolog i kolumnista lista “Danas” Aleksej Kišjuhas piše da je umoran od predsedničkih izbora: “Hajde da, svi zajedno, ne nasedamo na beslovesna partijašenja dok nam život u međuvremenu prolazi i curi”.

“Jer, pogledajmo pobliže taj glasački listić. Na istom su gotovo svi kandidati desno, desnije ili ekstremno desno od političkog centra. Gužva je među onima što u slobodno vreme sakupljaju salvete sa nacionalnim motivima. To je ono što se Srbiji nudi, i to je ono što Srbija želi. Da li smo najzad predizborno iskreni prema sebi, te su (pe)deset nijansi nacionalizma i populizma ono najbolje što umemo?

U izbornoj supermarket-ponudi “na akciji” su opet ljudi koji komotno rasipaju reči kao krave balegu, te nam i onako naporan život pretvaraju u patnju. A ovaj pažljivo zapuštani narod se time zabavlja kao da nema pametnija posla. A morao bi da ima.

Kako je to nakon Osme sednice Centralnom Komitetu SK Srbije još 1987. godine bio napisao genijalni Bogdan Bogdanović:

‘Srbija je umorna od lidera… Umorna je od svoje istorije koju ne razume i kojoj se čudi… Srbija je umorna od fabrika koje ne rade niti će proraditi, umorna je od zapuštenih i izopačenih gradova… Srbija na istoku, Srbija na marginama civilizacije, umorna je od civilizacije koja je nikada nije valjano ni dodirnula. Srbija je umorna od sebe same, od svoje palanke, od svoje palanačke samodestrukcije… Srbija je umorna od nepotrebne snage podivljalih reči koje je zavađaju samu sa sobom i svetom u kojem živi. Srbija je umorna od svoje zavade sa Evropom koju ne poznaje i ne razume… Srbija je umorna da umornija ne može biti i zato je podložna zaluđivanju.'”

(Danas, 25.-26. mart 2017. godine)