“Štrabag” i Deripaska kupili PZP Beograd

Austrijska kompanija “Štrabag” kupila je Preduzeće za puteve (PZP) Beograd, pišu “Večernje novosti”. “Štrabag”, čiji je suvlasnik ruski tajkun Oleg Deripaska, kupio je PZP Beograd za 520 miliona dinara, što je za 14 miliona iznad početne cene.

PZP Beograd je bila u vlasništvu Mila Đuraškovića, čija je firma Nibens nekada bila najveća domaća kompanija u putarskoj privredi. Krajem 2011, PZP Beograd je oduzet Đuraškoviću i stavljen na spisak preduzeća u restrukturiranju, a u martu 2016. Milo Đurašković je osuđen prvostepeno na sedam godina zatvora i šest miliona dinara kazne zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u kruševačkom FAM-u i utaje poreza – ali ne i za malverzacije sa putarskim preduzećima, što je bila glavna tačka optužbe.

Oleg Deripaska, čije se bogatstvo procenjuje na preko pet milijardi dolara, osnivač je i vlasnik jedne od najvećih ruskih industrijskih kompanija “Basic Element”. Ovom kupovinom je “Štrabag” spojio Beograd i Čačak, pošto su ova dva lokalna preduzeća već održavala svoje delove Ibarske magistrale, pišu “Novosti”. Osim ova dva, u vlasništvu “Štrabaga” su još i Vojvodinaput iz Pančeva i PZP Zaječar. “Štrabag” je angažovan na gradnji prve “IKEA” prodavnice u Srbiji, pristupne saobraćajnice do “Prokopa”, i mosta na Savi kod Ostružnice.