Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Poverenik: Izborna kampanja ne sme biti opravdanje za kršenje prava građana

Prema saopštenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, veliki broj građana mu se u poslednjim danima obraćao povodom postupaka predstavnika političkih stranaka u kampanji, u kojima građani vide kršenje građanskih sloboda i povredu privatnosti.

„Zabrinutost građana posebno je izražena u pogledu mogućnosti da stranački aktivisti sprovodeći kampanju ’od vrata do vrata’, ali i kroz elektronsku komunikaciju zloupotrebljavaju različite lične podatke“, stoji u saopštenju.

Poverenik je podsetio da  građani nemaju nikakvu obavezu da primaju stranačke aktiviste, niti da odgovaraju na njihova pitanja, te da su građani zaštićeni od neželjenih poseta trgovaca i pružalaca usluga, „ali da nema zakonskih odredbi koje bi štitile od sličnih uznemiravanja od strane stranačkih aktivista“.

Takođe, Poverenik je naglasio i da je nedozvoljeno davanje ili upotreba podataka o ličnosti krivično delo „za čiji je najteži oblik, kada ga izvrši službeno lice, zaprećena kazna zatvora do tri godine“.