Foto: BETAPHOTO/Kabinet potpredsednice Vlade, MGSIS/MO

Mihajlović: Cena auto-puta Niš-Priština 800 miliona evra

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će 77km auto-puta između Niša i Prištine (preko Meroštine, Prokuplja, Kuršumlije, Merdara i Podujeva) koštati 800 miliona evra, te da će ga graditi domaće firme i radnici.

Ona je dodala da će ovaj projekat doprineti razvoju Topličkog okruga, povezati ovaj okrug za Koridorom 10, Srbe sa Kosova sa Nišom, kao i Srbe i Albance: “Politički gledano, ovo je prvi projekat na kojem bi Srbi i Albanci trebalo da rade zajedno. Autoput od Niša do Prištine pokazaće da nema boljeg načina za saradnju i očuvanje stabilnosti od infrastrukture. Svima je dosta sukoba, moramo zajedno da živimo i radimo, rekla je Mihajlović.

U oktobru 2016, Aleksandar Vučić je tokom posete Prokuplju izjavio da će samo deonica Niš-Merdare koštati između 600 i 700 miliona evra. Pre toga, u avgustu 2015. Vučić je izjavio da je ova deonica jedan od najvažnijih projekata, te da bi radovi mogli da počnu pre kraja 2016. godine. Takođe, u novembru 2012. tadašnji predsednik vlade Ivica Dačić razgovarao je sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton o gradnji  auto-puta Niš –Priština, kada je zatražio da Evropska unija finansira izgradnju ovog puta.