Foto: FoNet/TV FoNet

Vlada Srbije proglasila odluku Prištine ništavnom

Vlada Srbije donela je odluku kojom je proglasila ništavnom uredbu Prištine o preuzimanju imovine Srbije na Kosovu i Metohiji, kao što je ranije učinila i u slučaju Trepče.

Premijer Vučić je tim povodom izjavio da je od početka pregovora u Briselu bilo jasno da će Priština povući takav potez i da je odbijala da razgovara o imovini u okviru dijaloga: “Stoga taj potez Prištine, koji nije ništa drugo do otimačina tuđe svojine, smatramo ništavnom”.

Nekadašnja direktorka Katastra na KiM Slavica Radomirović istakla je da je čak 58 odsto teritorije Kosova, državne, privatne, društvene i crkvene imovine u vlasništvu Srbije, njenih građana i institucija, a za sve to država ima originalnu katastarsku dokumentaciju koja je 1999. godine izvučena sa Kosova i koja je sada od neprocenjive važnosti. Ona je dodala da je građa ogromna i zaštićena u Geozavodu u Beogradu. S druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači kazao je da je “imovina Kosova sveta i nedodirljiva”: “Srbija nema imovinu na Kosovu. Javna imovina je imovina Kosova. Kosovo je bilo deo jugoslovenske federacije, koja se rasformirala”.