Foto: Beta, Lana Slivar Dominik

Zbog “Agrokora” strahuje 11.000 radnika u Srbiji

Nakon što su vlasti u Hrvatskoj poručile vlasniku “Agrokora” Ivici Todoriću da njegovu kompaniju neće spasavati državnim novcem, oko 11.000 radnika, koliko “Agrokor” zapošljava u Srbiji, zabrinuto je za svoja radna mesta.

Kako pišu “Večernje novosti”, u Srbiji “Agrokor” ima osam firmi – “Frikom”, “Dijamant”, “Ideu”, “Merkator”, “Super karticu”, “Kikindski mlin”, “MG mivelu” i “Novu slogu”, a zaposleni pretpostavljaju da je jedan od dva scenarija neizbežan – novi vlasnik ili stečaj. Hrvatska iz dana u dan pregovara o budućnosti najveće hrvatske kompanije, između ostalih i sa ruskim bankarima iz “Zberbanke”, koji “drže” skoro trećinu kredita ove kompanije. Procenjuje se da je dug prema dobavljačima premašio dve milijarde evra, prema Hrvatskoj na ime poreza na dodatu vrednost dostigao čak 800 miliona evra, a vrednost deonica pada svakodnevno. Uprava “Agrokora” saopštila je da zajedno sa partnerima analizira sve opcije stabilizacije poslovanja i da ima izrazitu podršku svojih investitora.

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da se prati sve što se dešava sa “Agrokorom” i da će sledeće nedelje biti sastanak na tu temu. Inače, “Agrokor” u Hrvatskoj direktno zapošljava 35.000 ljudi, u okolnim zemljama još oko 25.000.