Miloš Janković / Foto: FoNet/Zaštitnik građana

Ombudsman: Bez napretka u medijskoj sferi tokom 2016.

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković izjavio je juče da u 2016. nije ostvaren napredak u medijskoj sferi, a da je rad zaštitnika obeležio slučaj tzv. analize rizika u kojem je bilo pokušano da u MUP-u otkaze dobije više od 1.500 policijskih službenika na način koji nije utemeljen u zakonu.

Kada je u pitanju sloboda izražavanja i medija, nije došlo do značajnih pomaka na bolje u odnosu na prethodni izveštajni period, rekao je agenciji Beta Janković, koji je juče predao Skupštini Srbije izveštaj za 2016. godinu.

On je kazao da izveštaj ombudsmana za 2016. godinu “nije kraći od prethodnog”, što, kako je rekao, može ukazivati na stepen povreda prava građana koje su načinjene neadekvatnim postupanjem organa uprave. Po njegovim rečima, zaštitnik građana postao je tokom prethodnih 10 godina “institucija u koju građani imaju poverenja i jedan od najznačajnijih jemaca zaštite ljudskih prava”. “Poverenje građana iskazano je kroz činjenicu da se u prethodnih 10 godina zaštitniku obratilo oko 150.000 građana, u 2016. oko 20.000 građana”, naveo je Janković. On je dodao i da je tokom sačinjavanja izveštaja postojala “određena neprijatnost” što Skupština, uprkos obavezi koja proističe iz njenog poslovnika, do sada nije razmatrala dva prethodna izveštaja.  Janković je rekao da je tokom 2016. bilo brojnih osporavanja postignuća rada zaštitnika, što je bilo izraženo kroz medijsku kampanju u kojoj su učestvovali najviši državni funkcioneri.