Hercegovačka ulica, nakon rušenja / Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Savamala primer drastičnog kršenja ljudskih prava

Beogradski centar za ljudska prava predstavio je juče izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji u 2016. godini, u kojem se ocenjuje da su se najveći problemi ticali nedostataka izbornog procesa, ukidanja prava, politizacije pravosuđa i pritiska na sudije i tužioce.

Kao primer lošeg stanja ljudskih prava u Srbiji naveden je slučaj Savamala. “Taj slučaj predstavlja primer najozbiljnijeg kršenja prava na mirno uživanje imovine, ali i suspenziju vladavine prava. Postupak u kome je nepoznata grupa ljudi preuzela faktičku vlast nad delom Beograda i na delu teritorije ove zemlje suspendovala važenje Ustava i zakona Srbije i zavela nova pravila preteća po bezbednost i ličnu svojinu građana”, navodi se u izveštaju.

U delu o slobodi izražavanja napominje se da se stiče utisak da vlast i drugi centri moći doživljavaju medije kao sredstva za ličnu promociju i napade na političke protivnike. “Uprkos tome što je većina medija tokom cele 2016. godine bila naklonjena koaliciji na vlasti i pozitivno izveštavala o aktivnostima vladajuće koalicije i predsednika Vlade, aktuelna vlast je skoro svaku kritičku primedbu iznetu u medijima ili na konferencijama za štampu ocenjivala kao pokušaj rušenja predsednika Vlade ili cele Vlade, ne uzdržavajući se od veoma uvredljivog načina obraćanja novinarima”, navodi se u izveštaju.