FoNet/AP

REKOM: Lideri odustali od suočavanja s prošlošću

Lideri zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije odustali su od suočavanja sa prošlošću i tranzicione pravde i nema konkretnih koraka ka pomirenju, dok EU, s druge strane, još uvek nema razrađenu podršku tranzicionoj pravdi, rekla je juče Nataša Kandić, u ime osnivača inicijative REKOM.

Ona je kazala da lideri u regionu ignorišu ugovorene obaveze postignute na samitu 2015. kada su preuzeli obavezu da će konkretnim delima doprineti pomirenju kao trajnom cilju. “Smatramo prioritetom da upozorimo lidere Zapadnog Balkana i Hrvatsku, kao članicu EU da se preuzete obaveze ne mogu ignorisati zato što postoji zajedničko teško nasleđe prošlosti, ali i čvrste međunarodne norme koje obavezuju sve njih da osiguraju uslove koje će voditi pomirenju. Mora se prestati sa retorikom koja je dobrim delom jača nego što je bila uoči početka ratova”, kazala je Kandić.

REKOM je Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine. U julu 2015. premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Vlada Srbije podržava formiranje REKOM-a i istakao da je “utvrđivanje broja žrtava neophodno kako bi došlo do nacionalnog pomirenja u regionu Zapadnog Balkana”.