FoNet/UN Foto

Hag odbacio zahtev za reviziju presude protiv Srbije

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je juče zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije zbog spornog legitimiteta pravnog zastupnika Sarajeva Sakiba Softića, javio je RTS

“Sud smatra da sadržaj pisama pokazuje da nikakvu odluku nisu donela nadležna tela, u ime BiH kao države, u pogledu zahteva za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida BiH protiv Srbije. Stoga, ne može se ništa preduzeti u vezi s dokumentom”, napisao je Filipe Kuverer, registar suda. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozdravio je tu odluku, dok je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je ona politički motivisana i “pokazatelj da nema ravnopravnosti za male narode”.

Podsetimo, Međunarodni sud pravde u Hagu u februaru 2007. odlučio je da Srbija nije počinila genocid u BiH, ali da je prekršila Konvenciju o genocidu, jer nije sprečila masakr u Srebrenici. BiH je 23. februara predala zahtev za reviziju te presude, koji se može podneti uz dva uslova: prvi, u roku od šest meseci od pojave novih dokaza, a drugi ne kasnije od deset godina u odnosu na prvobitnu presudu. Taj rok isticao je upravo u februaru.