Beta/AP - Darko Vojinović

Mađarska uvodi velike promene na granici sa Srbijom

Mađarski parlament usvojio je juče mere o pooštravanju graničnih kontrola i gradnji kampova za migrante duž južne granice, javila je državna agencija MTI.

Ova zemlja planira da otvori dva ili tri kampa na svojoj južnoj granici, gde će migranti biti zadržani dok im se obrađuju zahtevi za azil, rečeno je ranije u kabinetu premijera Viktora Orbana.  Prema ovim merama, migranti će se držati u modifikovanim brodskim kontejnerima i neće smeti da ih napuste osim ako ne odluče da odu u Srbiju.

Agencija UN za izbeglice saopštila je da je duboko zabrinuta zbog novog zakona, ističući da prema međunarodnim i zakonima EU, tražioci azila mogu da budu pritvoreni ako je takva reakcija „neophodna, razumna i srazmerna“. Mađarska se odupire nastojanjima članica EU da je uvere da primi svoj deo od stotina hiljada migranata koje su pristigle u Evropu u proteklih nekoliko godina. Vlada ističe da je njen stav neophodan da bi se zaštitila nacionalna bezbednost, kao i evropska kultura i identitet. Portparolka UNHCR-a Sesil Puji kaže da će novi zakon „imati strahovite fizičke i psihološke posledice na žene, decu i muškarce koji su već pretrpeli velike patnje.“