FoNet

RTB Bor

Kinezi zainteresovani za RTB Bor

Predstavnici Vlade Srbije  blizu su dogovora sa jednom od najvećih kineskih rudarskih kompanija o preuzimanju borskog Rudarsko-topioničarskog basena, potvrđeno je juče RTS-u u Ministarstvu privrede.

Istaknuto je da Vlada sa kineskim kompanijama intenzivno razgovara o rešenju za RTB po modelu sličnom kao za “Železaru Smederevo”, koju je kupila kineska kompanija “Hestil”. Ministar privrede Goran Knežević kazao je da se očekuje da profesionalni manadžment bude samo jedan tranzicioni period, dok ne krene proces privatizacije. “Potrebno je u ovom trenutku da izvršimo rudarsko-geološku analizu polja na kojima se nalazi ruda. To je ostalo jedino sporno u čitavoj stvari. Kada to budemo imali, znaćemo sve parametre i moći ćemo da krenemo u proces privatizacije”, istakao je Knežević. “Blic” navodi da se ime kineske kompanije krije kao “najstrože čuvana tajna”, ali ističe da se zna da je to jedna od najmoćnijih kompanija u Kini koja je među prvih pet u toj zemlji u toj privrednoj grani. U tekstu se navodi da Kinezi insistiraju na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB-om i da traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, a da socijalni program plati Srbija.

Inače, za RTB je u toku javni poziv za izbor upravljačkog menadžmenta koji je otvoren do 28. aprila. Borski basen od prošle godine sprovodi Unapred pripremljeni plan reorganizacije, kojim je država RTB-u otpisala dug od oko milijardu evra. A u januru, premijer Vučić je izjavio da je u razgovoru sa kineskim predsednikom u Davosu izneo svoje stavove o RTB-u Bor. “Ako bismo ove godine uspeli da rešimo RTB Bor kao Železaru prošle, posle toga možemo i kineskom narodu i državi da podignemo ozbiljan spomenik u Beogradu iz zahvalnosti za sve što su za nas učinili”, rekao je Vučić.