Sastanak u Vladi Srbije / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

“Odbačena medijska strategija bila suprotna dogovoru sa EU”

Nacrt medijske strategije na kojoj je u Srbiji, krajem aprila stopiran rad, nije bio u skladu sa formatom prethodno dogovorenim sa predstavnicima EU.

To je juče kazala Gordana Janković, šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a (Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju) u Beogradu. Ona je najavila da će ta misija, umesto dosadašnje uloge posmatrača u procesu izrade medijske strategije, u novom postupku biti medijator (facilitator) i da će se insistirati na transparentnosti i inkluzivnosti procesa. Janković je precizirala da očekuje da će u narednih nekoliko nedelja nadležni u Ministarstvu kulture i informisanja, kao i novinarska i medijska udruženja usaglasiti sastav nove Radne grupe i stavove o tome kako će izgledati proces donošenja medijske strategije koja će važiti do 2023. godine. Navodeći da je plan države da se strategija usvoji do kraja godine, naglasila je da je to važno, jer je to jedan od uslova i načina da se ta činjenica reflektuje u novom izveštaju EU. Podsetila da je pre oko mesec dana predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir bio u Beogradu i sastao se sa predstavnicima države, civilnog sektora, profesionalnim udruženjima i da se razgovaralo o načinu rada na medijskoj strategiji i primedbama na inkluzivnost grupe koja je radila na tom tekstu.

A kako saznaje “Beta”, savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević neće biti članica Radne grupe za izradu strategije. Ona će, kako je potvrđeno “Beti” u Vladi Srbije, raditi na organizaciji, obezbeđivanju sredstva za rad Radne grupe i održavanje javne rasprave. Vasiljević će, kako je rečeno, biće angažovana na povezivanju međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i novinarskih udruženja kako bi strategija “što brže i bolje bila urađena”. Podsetimo, izrada medijske strategije je zaustavljena 23. aprila, posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. A premijerka je tada izjavila da je dogovoreno da “Suzana Vasiljević kao osoba koja ima jako dug staž u saradnji sa medijima i lično poznaje sve urednike i većinu novinara, kao i predstavnike medijskih udruženja, pomogne malo u daljoj komunikaciji”.